CSM Building Facts 

Cardiff School of ManagementWork commenced on site in March 2009 and was completed in July 2010.

The building was project managed  by Bowen and Partners, a South Wales firm.

The architects were Austin Smith Lord and the construction company was Willmott Dixon both are based in South Wales.

The building houses approximately 145 CSM staff and 3000 students over four floors (7800 square meters).

The atrium runs the entire length of the building providing natural light and ground floor exhibition space.

The Building achieved a BREEAM (BRE Environmental Assessment Method) Excellence rating. 

The sustaninable and energy saving features include:

  • Natural ventilation
  • Recycled materials used in some of the fittings e.g. carpets
  • Lighting controls with remote sensors to automatically dim lighting depending daylight levels etc.
  • Rainwater harvesting tank (which is used to flush the toilets).
  • Fittings which have been reduced in capacity to minimise water use.
  • Photovoltaic panels which provide off-peak hot water to the system.
  • The use of the following main materials: Concrete, steel, plaster, copper, glazing, timber and brick, all of which were specified to be obtained from a re-cycling source or capable of recycling at the end of the life of the building.
  • Front facing cladding made from pre – oxidised copper sheet which was chosen due to its high recycled content value.  It is a low maintenance material which did not require additional finishing.
  • Centralised Printer/Photocopier units which service clusters of users-removing the need for individual staff printers.
  • Kitchen areas which house zip taps providing boiling and chilled water eliminating the need for individual staff kettles and the like.

The heating and ventilation system has been designed to support a natural ventilation strategy (no air conditioning) as far as possible and is deemed to be a mixed mode system, utilising boilers, heat pumps, under floor heating to the ground floor and chillers, all of which are activated automatically, using sensors, when temperature and levels of Co2 require.  This has allowed Cardiff Met to ensure there is no use of air conditioning in the building and has greatly reduced the carbon usage through the life of the facility.